De Dracht


Als een dekking geslaagd is, zal de poes niet op haar gewone tijd krols worden. Na een 3 a 4 weken ziet men dat de tepels verkleuren naar roze/roodachtig.
Tekenen die erop kunnen duiden dat de poes zwanger is zijn:
-         Veel slapen, rustiger dan normaal.
-         Soms zelfs misselijkheid (in de eerste paar weken)
-         Verkleuring van tepels naar rozerood (vanaf 3 a 4 weken)
-         Het wijken van haar, rond de tepels (vanaf 4e week)
-         Kattig gedrag naar haar andere huisgenootjes (vanaf 5e week)
-         Het uitdijen en dikker worden. (Vanaf 5e-6e week)
Met ongeveer 3 a 4 weken kan een dierenarts de zwangerschap vaststellen door voorzichtig de buik van de kat te bevoelen. Ook kan men in deze tijd een echo of röntgenfoto laten maken, om te kijken of de poes drachtig is.

Röntgenfoto

Echo beeld


Als de poes drachtig is zijn er een paar dingen van belang voor de moederpoes. De moederpoes moet een voedzaam en goed uitgebalanceerd dieet krijgen. Het beste is kittenvoer. Uit het kittenvoer kan de moederpoes Calcium, Eiwit en Energie als extra voedingsstof uithalen. Maar het is ook handig als de kittens op ten duur vast voer gaan eten dat de moeder en de kittens hetzelfde voer tot hun beschikking hebben. In de laatste week kan men de moederpoes vervangende moedermelk geven, hierin zit extra kalk wat eclampsie (zoogkrampen) tegen kan gaan. De dracht bij een poes duurt gemiddeld 65 dagen, maar het verschilt nog al per ras. Een paar weken voor de bevalling kan met al een paar kraambox klaar maken voor de poes. Zodat ze haar plekje kan zoeken waar ze de kittens ter wereld wilt brengen.

Benodigdheden voor een nestje kittens.
-         kraambox / kittenkooi
-         Digitale thermometer (altijd handig, ook als een kat niet zwanger is)
-         Vaseline (voor de digitale thermometer)
-         Een Digitale keukenweegschaal tot 5 kg (hiermee weeg je elke dag de kittens op een vast tijdstip om te zien of ze goed groeien)
-         Handdoeken en washandjes (Om de kittens na geboorte mee droog te wrijven)
-         Kraamvrouwonderleggers (dit gebruik je tijdens en vlak na de bevalling, het liefst een paar boven op elkaar, zodat je de vieze er onderuit kunt halen.)
-         Warmte matje / kruiken (Deze kan je gebruiken als je de kittens apart wilt leggen tijdens de bevalling of als mams er even haar benen aan het streken is)
-         Ontsmettingsmiddel (voor je handen hygiënisch te houden tijdens de bevalling, bijv. gel voor je handen zonder water er bij nodig te hebben.) -         Vervangende moedermelk (om kitten evt. bij te voeren)
-         Flesje met speentjes
-         Spuitjes of pipetje
-         Losse druivensuiker (indien door de melk, geeft het kitten/poes extra energie)
-         Arterieklem of steriel navelstrengdraadje (navelstreng klem te zetten)
-         Scherp schaartje (om de navelstreng door te knippen)
-         Alcohol/Sterilium (om de klem en schaartje mee steriel te maken)
-         Slijmzuigertje (om de luchtwegen schoon/leeg te zuigen)
-         Klok
-         Schrijfblok en een pen (tijd van geboorte, geslacht, kleur, geb. gewicht, placenta compleet te noteren)
-         Telefoonnummer van de Dierenarts
-         Evt. een telefoonnummer van een “hulplijn” (ervaren fokker)

De onderstaande middelen geven sommige fokkers standaard en andere indien nodig
-         Nutridrops: Geeft extra energie aan de kittens/poes
-         Puur® Utero: Om de baarmoeder schoon te maken na de bevalling
-         Benebac: Voor de goede darmflora van de kittens Wat ik nog ook gebruik is
-         Melissen Ademgeest: Een spray dat spuit ik op een wattenstaafje en doe dat in het bekje van de kitten, dit lost het slijm in het bekje op.
-         Snuggle Safe: Dit is een kruik, die je kunt warm maken in de magnetron en 10 uur warm blijft. Dit is makkelijk voor in de transportbox als je met een jong kitten naar de dierenarts moet gaan

Het is erg moeilijk aan te geven wanneer een poes gaat bevallen. Bij sommige poezen zie je helder druppels op de grond liggen waar ze heeft gelopen. En soms poezen spelen of vragen om eten een uur voor de bevalling. Maar vaak zijn bijna alle poezen in de laatste paar uur voor de bevalling onrustig. Ze kunnen meer gaan miauwen en gaan graven in de kraambox of soms zelfs in de kattenbak omdat ze denken dat ze moeten poepen. Sommige katten trekken zich liever terug en willen in hun eentje bevallen, maar als je een goede band heb met je poes kan het zijn, dat ze u geen moment met rust laat en dat ze probeert duidelijk te maken dat de bevalling aanstaande is.


Maak jouw eigen website met JouwWeb