De geboorte
De geboorte begint pas als de poes weeën krijgt. Dit zijn samentrekkingen van de baarmoederspieren en zorgen ervoor dat de kittens naar de baarmoedermond worden gedreven en de baarmoedermond zal zich openen. Dit noemt men de “ontsluitingsweeën” De samentrekkingen kunt u als het goed is duidelijk zien: de flanken van de poes trekken samen. Weeën kunnen van frequentie, kracht en duur variëren. De bevalling zet echter pas in als de poes persweeën krijgt. Deze weeën zijn veel heftig dan de voorafgaande ontsluitingsweeën. Sommige poezen geven tijdens de persweeën ook duidelijk blijk van pijn. Het eerste kitten hoort binnen 1 uur na de eerste perswee geboren te worden. Als er een uur na de eerste perswee geen kitten is geboren en de poes is erg onrustig, moet u de dierenarts bellen.
De geboorte van de eerste kitten.
Als de eerste kitten in het geboortekanaal zit, kan de poes om haar as lopen met haar staart een beetje omhoog en zijdelings van het lichaam afgewend houden. Soms ziet men verschillende keren achter elkaar de opgebolde vruchtblaas, en als de wee weer stopt verdwijnt deze weer in de geboortegang. En met een volgende wee komt hij weer tevoorschijn. In deze vruchtblaas zit het kitten verpakt. De kleur van de vruchtblaas kan variëren van zwart tot bijna wit. Er kan wel of geen bloed meekomen. Soms ziet u zelfs al een deel van het kitten verpakt zitten, een staartje, voetzooltje of het kopje. De kitten kan even op zich laten wachten, de geboortegang moet namelijk nog worden opgerekt. Hierna zou het niet al te lang meer mogen duren voor het hele kitten geboren wordt. Soms wordt het kitten geboren in stuitligging maar meestal komen de kittens eerst met het kopje. Als het kitten geboren is, heeft het zuurstof nodig en zal dus gaan ademen. Het vlies wat over het kopje zit moet er zo snel mogelijk worden afgehaald, zodat het kitten geen vruchtwater in zijn longen krijgt. Als het kitten rochelt haal dat zoveel mogelijk vocht weg met een washandje. Rochelt het dan nog steeds, probeer dan het vocht dmv een slijmzuigertje uit de long te zuigen. Als het kitten begint te piepen, zijn de longen in principe vrij van vocht.
De navelstreng
Het kitten zit nog met de navelstreng vast aan de placenta, normaal gesproken bijt de moederpoes deze navelstreng door. Zodat het kitten los komt van de nageboorte en een tepel kan gaan zoeken. Als de moederpoes de navelstreng niet doorbijt moeten wij het doen dmv een arterieklem en een schaartje. Op 2 a 3 cm van het kitten af zetten we de arterieklem en als het om de tang wit wordt kan met de navelstreng doorknippen aan de kant van de nageboorte.
De Placenta
Het is belangrijk dat de placenta meekomt met de geboorte van het kitten. Er moeten evenveel placenta’s geboren worden als kittens. Achter gebleven stukjes kunnen namelijk voor ontstekingen veroorzaken. Normaal gesproken eet de moederpoes de placenta’s op, het is voor sommige mensen misschien een vies gezicht maar wel heel natuurlijk. De placenta’s bevatten veel voedingsstoffen, waaronder belangrijke stoffen voor de melkgift. Laat de moederpoes niet alle placenta’s opeten, maar een stuk of 2 a 3. Anders wordt het te veel van het goede en ligt diarree op de loer.
Drinken
Kittens kunnen nog niet zien of horen als ze worden geboren, maar kruipen instinctief op de geur en tast naar de tepels om te drinken. Kittens drinken vrijwel meteen na de geboorte. Doordat kittens drinken en trappelen met hun voorpootjes om de melkstuwing te bevorderen, worden ook de weeën weer op gang gebracht. Dus zodra het kitten gaat drinken is de kans groot dat de poes weer weeën krijgt en nummer 2 geboren gaat worden.
Notities
Na elke kitten die er geboren word moet u een paar gegevens noteren.
- tijdstip van de eerste perswee
- geboorte tijdstip van elke afzonderlijke kitten
- uiterlijke kenmerken van elk kitten
- geslacht van het kitten (evt.)
- placenta wel/niet meegekomen
Wanneer is de moederpoes klaar met werpen?
Het is niet altijd eenvoudig te zeggen wanneer een poes echt klaar is met bevallen. De nestgrootte varieert van 1 tot 12 kittens, met een gemiddelde van 4 kittens. De omvang van de moederpoes zegt niks over het aantal kittens dat ze draagt. Zodra haar nestje compleet is, zal ze meestal gaan slapen. Blijft ze onrustig dan is dat een teken dat het nestje nog niet compleet is of dat er een probleem is ontstaan. Overigens zegt het ook niet veel als de poes gaat slapen. Veel poezen lassen een rustpauze in, die ze gebruiken om te soezen en te slapen, waarna de weeën weer op gang komen en er 1 of meerdere kittens geboren worden.
Nazorg kittens tot 24 uur na de bevalling
- Schoonmaken
Na de geboorte is de ondergrond waar de moeder en de kittens op liggen meestal erg vuil en vooral vochtig. Zodra de bevalling erop zit en de kittens hebben al wat gedronken, is het moment aangebroken om de ondergrond te verschonen. Het beste is met 2 mensen dit te doen, zodat u snel kunt werken en de moeder met de kittens maar kort hoeft te storen. Zorg ervoor dat u nieuwe onderleggers binnen handbereik hebt liggen.
- Warmte
Het is belangrijk dat de kraambox hoog genoeg is zodat de kittens niet met tocht te maken krijgen en de ondergrond moet zacht en comfortabel zijn. Bij warme zomerperiode hoeft u normaal gesproken geen extra warmtebron aan te brengen. Maar in de koud jaargetijde of als het fris in de ruimte is waar de poes bevalt dan zal een extra warmtebron van harte welkom zijn. Het op peil houden van het lichaamstemperatuur vergt veel energie van de kittens die ze beter kunnen gebruiken in hun groei en ontwikkeling.
Een warmtebron kan zijn:
- Een biggenlamp (hang hem niet te laag, anders verbrande de kittens en ze kunnen het heel benauwd krijgen)
- Warmwaterkruiken (metaal) (wikkel deze in een handdoek en ververs de inhoud elke 4-5 uur)
- Warmte kussentjes (zoals bij de Snuggle Safe of een warmte kussentje van Inventum HNK 20)
- Centrale verwarming (18 tot 21 graden Celsius is prima)
Maak jouw eigen website met JouwWeb