Giardia


Giardia is een eencellig maagdarmparasiet (protozo) die in de dunne darm van de kat leeft. De cysten die de parasiet uitscheidt komt in de omgeving terecht, waarna deze door de kat, hond of mens weer kan worden omgenomen. Ook via direct contact met de ontlasting kan de besmetting worden overgedragen (bijv. het ruiken aan de ontlasting door een andere kat). Na het inslikken van de cyste ontwikkelt deze zich in de dunne darm tot trofozïet. Deze trofozïet hecht zich aan de wand van de dunne darm en neemt daar voedingsstoffen op. De darmwand raakt hierdoor beschadigd waardoor er diarree kan ontstaan. Vooral jonge dieren kunnen er erg ziek van worden omdat ze gevoelig zijn voor de parasiet. Volwassen dieren worden minder vaak besmet en worden ook minder vaak ziek. Zij kunnen wel drager zijn van de parasiet.

Symptomen:
-         Diarree: De ontlasting is dun, dit kan van vladun tot waterdun. Soms zit er bloed of slijm bij. De ontlasting heeft vaak een typische geur en stinkt meer dan normale ontlasting. Ook moet uw dier vaker zijn behoefte doen.
-         Winderigheid/gasvormig: De kat kan last krijgen van winderigheid. De geur is typisch en stinkt meer als anders.
-         Algemene verschijnselen: Dieren kunnen algemene ziekte verschijnselen vertonen zoals sloom of niet willen eten. Ze zitten niet lekker in hun vel.
-         Geen: Veel dieren vertonen geen ziektebeeld en zijn dus dragers. Deze dieren vormen het grootste besmettingsgevaar.

Diagnose: Aan de hand van een ontlastingsonderzoek kan de diagnose worden gesteld. De ontlasting moet zo vers mogelijk zijn en mag maximaal enkele uren oud zijn. De ontlasting wordt onderzocht op aanwezigheid van giardia dmv een snap®test. Deze test heeft een hoge betrouwbaarheid en binnen een half uurtje is de uitslag bekend. Ook kunnen we de ontlasting nog onderzoeken op andere parasieten, bijv. op wormen en gisten. Deze kunnen namelijk ook dezelfde klachten geven.

uitleg test                                  Giardia test: negatief                  Giardia test: positief


Behandeling tegen giardia:
De standaard ontwormingsmiddelen werken niet tegen giardia. Daarom is er een speciaal ontwormingsmiddel (Panacur) of een antibiotica kuur voor giardia, die beide bestaan uit 2 kuren met 1 week tussentijd. Dit omdat de kans op herbesmetting vrij groot is. Na de behandeling moet de ontlasting opnieuw worden onderzocht om er zeker van te zijn dat de behandeling effectief is geweest. Daarnaast is hygiëne belangrijk, giardia kan namelijk ook bij mensen voorkomen. De symptomen zijn hetzelfde. De behandeling van giardia bij de mens wordt gedaan met een antibioticum. Neem bij twijfel contact op met uw huisarts.