Kattenkrabziekte

Besmetting:
Kattenkrabziekte komt zelden voor maar is een zoönose die door een krab van een besmette kat op mensen wordt overgebracht. Het wordt veroorzaakt door een bacterie. Veel van de katten dragen het bij zich zonder er zelf ziek van te worden. De besmetting bij katten onderling wordt veroorzaakt door de vlo.

Symptomen:
Aan de katten zien we geen symptomen. Bij de besmetting van de mens zien we pijnlijke en gezwollen lymfeklieren, op de plek bij de dichtbij zijn de lymfeklier.De incubatie tijd is 2 tot 6 weken na de beet en dan kan men koorts en griepverschijnselen krijgen. Dit houdt enkele weken aan. De ziekte kan ook gepaard gaan met onduidelijke symptomen, bijv. neurologische of gewrichtsklachten. Natuurlijk komt de besmetting via een krab van de kat.

Diagnose:
Hoe de infectie bij mensen kan worden aangetoond is via een bloedonderzoek naar de antistoffen van de bacterie.

Behandeling: Zodra de afweer voldoende functioneert verdwijnen de klachten meestal vanzelf. Soms ontstaat er wel eens een abces, dit kan aangeprikt of ingesneden worden om verlichting te geven en het herstel te versnellen. Soms wordt er ook een antibioticum voorgeschreven.

Preventie: Het is belangrijk als men gekrabd of gebeten is, de wond goed te wassen en te ontsmetten. bijv. met betadine badje, betadine oplossing met water. Doordat een kat met vlooien drager kan zijn van de bacterie, is het ook belangrijk om u katten regelmatig te ontvlooien.

Maak jouw eigen website met JouwWeb