Onzindelijkheid bij katten
Onzindelijkheid komt regelmatig voor bij katten. Meestal wordt een kat onzindelijk omdat hij een lichamelijk probleem heeft. Het is ook belangrijk om de kat eerst te laten onderzoeken door een dierenarts. En dus ook om wat urine mee te nemen.
Als er geen medisch oorzaak gevonden wordt, kan er sprake zijn van een gedragsprobleem, dit ga ik verder bespreken.
Behoeften buiten de kattenbak....
Als een gezond dier buiten de kattenbak plast of poept, kan het ook vaak aan de kattenbak liggen. Het kan zijn dat de kattenbak niet schoon genoeg is of dat hij op een onprettige plek staat. Ook kan het zijn dat de katten de kattenbakvulling of de grote van de kattenbak niet fijne vinden. Als er meerdere katten in huis zijn, kan het zijn dat er te weinig kattenbakken staan. Of de kat heeft een negatieve ervaring meegemaakt terwijl hij/zij op de kattenbak zat.
Sproeien....
Veel mensen denken dan alleen katers kunnen sproeien, helaas is dit niet het geval ook poezen kunnen sproeien. Het maakt niet uit of ze nou wel of niet zijn geholpen. Als een kat sproeit, doet hij dit meestal in staande positie met de staart omhoog en dan sproeit hij de urine recht achteruit. Sproeien heeft een communicatie functie; ze proberen elkaar namelijk iets duidelijk te maken. Katten die hun eigen vertrouwde omgeving missen gaan dit markeren door te sproeien of door een klier onder hun kin. Als een kat kopjes geeft doet ze niets anders dan voorwerpen/mensen als haar territorium te markeren. De geurstoffen die uit de klier onder de kin komen worden Feromonen genoemd. Ook kan men deze geurstof kopen bij de dierenarts genaamd Feliway®. Het is bewezen dat katten plekken die al met Feromonen gemarkeerd zijn, niet ook nog met urine gaan markeren. In Feliway® zitten kunstmatige Feromonen die elke dag tegen de door de kat het meest gebruikte sproeiplekken aangespoten moeten worden. Hierdoor voelt de kat zich vertrouwd, en krijgt het gevoel dat alles al voldoende gemarkeerd is en zal er niet nog een keer overheen markeren.
Onzindelijkheid door stress
Een verandering in de omgeving kan enorm stress geven. Een verhuizing of verbouwing, opname bij de dierenarts en vakantie, scheiding of een geboorte, dit zijn een aantal voorbeelden van grote veranderingen in de omgeving van de kat. Stress kan ook ontstaan doordat er een kat is bijgekomen of juist is weggegaan. Het kan ook vaak een reactie zijn; de kat voelt zich bedreigd en wilt zijn territorium veilig stellen, in dit geval is het dan belangrijk om de oorzaak van de stress te vinden en te verwijderen. De plek nooit schoonmaken waar de kat bij is, als de kat namelijk plast om aandacht te vragen is zijn missie geslaagd.
Wat kunt u doen?
Hieronder staan wat adviezen wat u kunt er eventueel tegen kan doen
- Zorgen dat er voldoende kattenbakken in huis staan (gouden regel is aantal katten +1.)
- Laat bij 1 van de bakken de kap eraf.
- Zet de bakken op verschillende, rustige plekken in huis
- Houd minimaal 2 meter afstand tussen de kattenbakken en eet/drinkbakjes.
- Vul de kattenbakken met klontvormend grit of ander absorberende vulling en schep de kattenbak minimaal 2x daags schoon.
- Maak de kattenbakken minimaal 1x per week helemaal schoon, en vervang het grit. (TIP!! gebruik bleek(chloor)water, dit vinden de katten lekker. Ga niet me een chloor oplossing dweilen)
- Ze de kattenbakken niet in de buurt van iets waar de kat bang voor is of een hekel aan heeft.
- Maak ongelukjes schoon met Biotex of groene zeep, NIET met bleekwater.
- Hou het stressniveau zo klein mogelijk.
Maak jouw eigen website met JouwWeb