Vaccinatie


Katten moeten gevaccineerd worden tegen Kattenziekte en Niesziekte. Kattenziekte wordt veroorzaakt door een panleucopenie virus (parvovirus) dat sterk lijkt op het honden-parvovirus. Bij onbeschermde katten veroorzaakt het heftig braken, koorts en bloederige diarree met forse kans op overlijden. Kittens moeten op 9 en 12 weken worden gevaccineerd, dit omdat sommige kittens op 9 weken leeftijd nog antistoffen van de moeder bij zich dragen en daardoor niet voldoende op de vaccinatie reageren met eigen antilichamen.

Bescherming tegen kattenziekte houdt na eenmalige vaccinatie van oudere dieren drie jaar aan. Niesziekte is een verzamelnaam van meerdere ziekteverwekkers. Met name het Calicivirus en het Herpesvirus spelen een hoofdrol. Het Calicivirus en Herpesvirus geven met name niezen, vermagering, verminderde activiteit, zweren op tong en mondslijmvlies en oog- en neusuitvloeiing. Katten moeten op 9 en 12 weken leeftijd worden gevaccineerd. Daarna is jaarlijkse vaccinatie voldoende.

Vaccinatie schema Kat

 

Leeftijd Vaccineren tegen:
9 weken Niesziekte (Herpes, Calicivirus) + Kattenziekte
12 weken Niesziekte (Herpes, Calicivirus) + Kattenziekte
1 jaar Niesziekte (Herpes, Calicivirus) + Kattenziekte
2 jaar Niesziekte (Herpes, Calicivirus)
3 jaar Niesziekte (Herpes, Calicivirus)
4 jaar Niesziekte (Herpes, Calicivirus) + Kattenziekte etc.
Hier na weer 2 jaar achter elkaar alleen niesziekte en daarna weer Katten en niesziekte.

Ook zijn er nog andere vaccinatie die je extra kan geven zoals de bordertella enting. Maar de meeste mensen doen dit niet.

Wilt u uw dier meenemen naar het buitenland?

Bij iedere grensovergang is het wettelijk verplicht het dier voor Hondsdolheid (Rabiës) te vaccineren. Dus ook als je naar België of Duitsland gaat. De Hondsdolheid vaccinatie is 1 jaar geldig of 3 jaar geldig (ligt eraan welke enting er gegeven wordt)voor alle EU landen en Zwitserland. De vaccinatie moet minimaal 3 weken van te voren worden gegeven. Daarnaast moet het dier een geldig Europees dierenpaspoort hebben en geïdentificeerd kunnen worden door middel van een chip. N.B. Voor reizen naar landen buiten de EU is het verstandig om ten minste 8 maanden van te voren contact met de dierenarts op te nemen. Voor deze landen moet namelijk eerst een bloedonderzoek op Rabiës antilichamen (ook wel de Rabiestiter genoemd) worden uitgevoerd, waarna vaak nog een wachttermijn geldt. Vaak zijn er buiten dit bloedonderzoek nog andere aanvullende invoereisen zoals bijv. Quarantaine.
Voor de invoereisen van landen binnen Europa kunt u kijken op:

Voor de invoereisen van landen buiten Europa kunt u hier kijken: