Voorbereiding en hoe ziet 1 dag kattenshow eruit
Van tevoren
Moet u wel de inentingsboekjes controleren want de katten moeten ingeent zijn voor kattenziekte en niesziekte. Deze moet minimaal 2 weken oud zijn en maximaal 1 jaar oud. Check dit dus goed voor u inschrijft om te voorkomen dat u geweigerd wordt!
De voorbereiding houdt in dat u van tevoren thuis zorgt dat de kat klitvrij is, een eventuele katerstaart gepoederd of gewassen is en verder zorgt dat u alle spullen pakt die u denkt nodig te hebben.
De belangrijkste spullen die u bij u dient te hebben zijn:
- het entingsboekje van de kat
- de bevestigings mail of brief
- een stoel en eventueel een kleine tafel (meestal hebben de onafhankelijke verenigingen dit klaarstaan.)
- eten en drinken + bakjes voor de kat
- eten/drinken voor uzelf
- kattenbakje en kattengrit(kattengrit is niet op elk show verkrijgbaar)
- een afval zakje
- 2 showgordijntjes, iets waar de kat op kan liggen voor in de kooi en iets voor op de kooi.
- plastic glas voor, de voorkant van de kooi zodat niet iedereen aan je katten kan zitten als je dit niet wil, ook i.v.m. ziektes verspreiden
- borstels en kammen voor de kat om hem nog even showklaar te maken
- een klein puzzelboekje of iets dergelijks om uzelf te vermaken tijdens het wachten
- leuke foto's voor op de showkooi.
maten kooien
Onafhankelijke verenigingen: 1 kooi is 50x50x50 of 60x60x50
Fife verenigingen: 1 kooi is 70x70x50 ongeveer.
Onafhankelijke verenigingen
Als je naar een kattenshow wil gaan moet je, je altijd inschrijven met je kat(ten).(dit kan alleen als de kat een stamboom heeft.) Als je de stamboom nog niet hebt, dan kun je bij stamboomnummer aangevraagd neerzetten Meestal kan je, je inschrijven via de website van de vereniging die de kattenshow geeft. Hiervan krijg je een bevestiging mail of een bevestigings brief thuis gestuurd. Op deze bevestiging staat meestal de locatie waar de show gegeven wordt, hoe u kunt betalen en hoelaat u er moet zijn voor de veterinaire keuring. Meestal is dit tussen 7.30 tot 9 uur.
Bij binnenkomst moet u betalen (of u heeft het al overgemaakt) en krijgt een catalogus en u kooikaart(en) in een envelop mee. Daarna gaat u met uw kat naar de veterinaire keuring. Daar wordt uw kat gecontroleerd op vlooien, andere parasieten en op tekenen die kunnen wijzen op een zieke kat. Als uw kat wordt goedgekeurd krijgt u een stempel op uw kooikaart en kan u door naar de cares(vakken). Op de kooikaart staat vermeld in welke vak u zit en welke kooinummers uw kat(ten) heeft.
Zodra u de kooi gevonden heeft, kan u de kooi gaan inrichten voor de kat. U heeft altijd 2 “gordijntjes” nodig die aan de zijkant van de kooi komen om te voorkomen dat de kat zijn buren kan zien. Ook heeft u een “topdek” nodig. Dat is een kleed/doek op de bovenkant van de kooi. Zo heeft de kat zelf een beschermd gevoel in zijn eigen kooi. Daarnaast moet er nog een kattenbakje in de kooi (de makkelijkste maat is een kittenkattenbakje) en voer en waterbakje en evt een lekker mandje. Leg de kooikaart met goedkeurings stempel op u kooi.
Nadat de kooi is ingericht, kan u de kat in de kooi zetten en even voor uzelf zorgen. In de catalogus staan de katten vermeld die die dag op show zullen komen. Hier kan u ook al kijken welke keurmeester u zal hebben en wie de concurrentie is. Vanaf 10 uur zullen de keuringen beginnen. Meestal worden de keurmeester aan u voorgesteld en wordt er ook gezegd wat voor rassen/kleuren ze keuren. Bij iedere keurmeester is een steward aanwezig. Deze houdt bij welke katten aan de beurt zijn en schrijft de nummers op van de katten die bij de keurmeester worden verwacht en brengt deze naar u toe
Meestal heb je nog even tijd om je kat te kammen en wordt je verwacht bij de keurmeester te komen die op het briefje staat. Als je direct moet komen moet je dus je kat pakken en gelijk naar de keurmeester. Je kunt proberen in de showhouding te gaan staan (met uw linkerhand de voorpoten pakken ter hoogte van de oksels, met uw rechterhand buitenom de heupen vastpakken, zorg dat de staart over uw handen heen hangt en de kat als het ware zo lang mogelijk laten zien)om hem zo aan de keurmeester tonen. De keurmeester zal aangeven wanneer de kat op tafel mag.
Dan is het aan u om te zorgen dat de kat op tafel blijft maar de keurmeester zal de kat op verschillende manieren vasthouden om te kijken in hoeverre uw kat de rasstandaard benaderd. Hij zal tijdens het keuren opmerkingen maken en gelijktijdig het keurrapport schrijven. Mochten er meerdere katten in uw klasse zijn, zal de keurmeester eerst al die katten van die klasse keuren, zodra hij ze gekeurd heeft roept hij ze allen weer terug om de plaatsing bekend te gaan maken (U(ex) 1, 2, 3 enz). U staat dan met zijn allen in een soort halve ronde om de keurmeester heen. De keurmeester zal zijn keuze altijd toelichten. in de open klasse krijgt degene die U1 heeft behaald zijn/haar titelpunt dan. in dit geval CAC.
Mocht u ex 1 of titelpunt krijgen dan kan het zijn dat u later terug wordt geroepen omdat er ook nog een Best in Varieteit komt (BIV) of zelfs Best in Show(BIS). Dat houdt in dat er wordt gekeken naar de beste kleur/kat in de kleurgroep. Voor een BIV moeten er minimaal 3 katten aanwezig zijn in dezelfde kleurgroep. U heeft bijv. ingeschreven met een kastraat poes, maar er is ook nog een en dezelfde kleur in de jeugdklasse kater en in de openklasse een poes aanwezig dan strijden ze dus alle 3 voor een Best in Variërteit beker. De keurmeester kiest dan wie de beste kleur heeft, die schrijft hij op een briefje en worden dan automatisch op het podium geroepen. Zijn er minder van u kleur dan worden er nog wel eens kleuren bij elkaar gevoegd. Een voorbeeld; er zijn 2 zwart/witte en 2 blauw/witte katten, dan worden deze bijelkaar gevoegd en zal 1 van deze katten een best in varierteit winnen.
Als de keurmeester alles heeft gekeurd wat hij moet keuren in zijn catogorie bijvoorbeeld 1 deel van de halflanghaar rassen (De catogorieen bestaan uit; 1. perzen, exotics, 2 halflanghaar rassen, 3 korthaar rassen, 4 De special en 5. best in show series voor bepaalde rassen.). Dan kiest hij zijn Best in Show katten uit. Hij heeft een nieuw lijstje waarop staat: Beste Kater, Beste Poes, Beste Kastraat poes, Beste Kastraat kater, Beste Jeugdklasse 6-10 maanden poezen, Beste Jeugdklasse 6-10 maanden katers, Beste jeugdklasse 3-6 maanden poezen en beste jeugdklasse 3-6 maanden katers. hier schrijft de nummers bij die hij/zij het beste vond. Deze katten zijn dan genomineerd voor Best in show.
Er zijn altijd meerdere keurmeesters die dezelfde categorie keuren en tijdens de Best in Show verkiezen komen de genomineerden terug(die worden opgehaald door de stewards) en wordt er gekeken wie van de katten het beste bij de rasstandaard komt. uiteindelijk wordt uit alle categorieen van alle best in shows een best over all gekozen. En alle best over all wordt er een best of best gekozen. ook wel de beste kat van de gehele show genoemd. als dit is gebeurd. kun je gaan opruimen en wordt er in je eigen vak je oorkonde uitgedeeld soms met speeltje en soms kun je ook linten ophalen. Dan is het tijd om huiswaarts te keren en zit de show erop. Het is een lange dag voor u en uw kat maar wel altijd heel erg gezellig. Kijk goed naar uw kat hoe hij het vindt en als hij heel erg gestressd raakt en als u denkt dat uw kat het niet leuk zal vinden of vindt, laat hem/haar dan thuis!
Verschil tussen onafhankelijke vereniging en een Fife vereniging
Het verschil tussen de Fife shows en Onafhankelijk shows is de manier van showen. Bij de Fife shows moet u zelf heel goed in de gaten houden wanneer u aan de beurt ben al heeft u daardoor wel de vrijheid om door de hele hal te gaan wandelen. Bij onafhankelijke shows wordt verwacht dat u bij de kooi van uw kat blijft omdat de steward u daar komt ophalen.
Nog een verschil is dat bij de Fife shows de keuringen redelijk openbaar zijn. Als bezoeker kan je de keuringen volgen terwijl bij onafhankelijk de keuringen in een aparte ruimte worden gedaan. Het voordeel van de manier van Onafhankelijk is dat het voor de katten rustiger is.
Bij de Fife zijn de keurmeesters over het algemeen duidelijk in het geven van op- en aanmerkingen. Bij de onafhankelijk geven de keurmeesters bijna nooit uitleg. Ook is bij de Fife altijd heel duidelijk wie de BIV gewonnen heeft en wie genomineerd is. Bij de onafhankelijk wordt er gekeurd in een voor publiek afgesloten ruimte, tot aan het moment dat u opgeroepen word weet u niet wat en of u gewonnen heeft.
Maak jouw eigen website met JouwWeb