Wat is een Zoönose?


Zoönosen zijn infectieziektes die van dieren overgaan op de mensen. Een zoönose wordt veroorzaakt door parasieten, protozoën, bacteriën en virussen. De manier waarop de veroorzaker overgaat op de mens kan bijv. zijn door direct contact (door het aanraken van het dier of als men gebeten wordt). Ook kan dit door indirect contact.(bijv. door de lucht). Ook kunnen stekende en bloedzuigende insecten de boosdoener zijn. Bijv. de spoelworm of de vlo. Een van de belangrijkste overdracht van een zoönose van dier op mens, is het eten van besmettelijke dierlijke producten (vlees). Maar men kan het ook krijgen via de omgeving zoals werken in de tuin, slechte hygiëne of onregelmatig u dier preventief behandelen tegen parasieten. Soms zien wij bij dieren geen ziekteverschijnselen, maar kan de mens toch worden geïnfecteerd en kan het zijn dat de mens wel ziekteverschijnselen vertoond.

Een paar voorbeelden van een zoönose zijn.
-         Spoelworm   –
Mensen kunnen makkelijk besmet raken dmv de eitjes in de omgeving. Elk mens kan het krijgen. Vooral kinderen omdat ze bijv. in de zandbak spelen, en mensen met een mindere weerstand (die in tuinen bezig zijn)zijn vatbaarder. Als kinderen in de zandbak spelen is er kans dat ze een wormbesmetting oplopen. Als een hond of mens besmet raakt, maken de larven een trektocht door het lichaam. Bij de hond worden de larven uiteindelijk een volwassen spoelworm, omdat ze tijdens de trektocht in de bijv. de longen kunnen komen en ze dan weer worden opgehoest en doorgeslikt en kunnen ze zich dan ontwikkelen tot een volwassen worm, die men dan in de ontlasting kan vinden. Bij de mens ontwikkelen de larven zich niet tot volwassen spoelworm, maar maken een trektocht en komen dan in verschillende weefsels en organen terecht. Daar kunnen kleine ontstekingetsje ontstaan en kunnen mensen griepachtige verschijnselen vertonen zoals buikpijn, moeheid en spierpijn. Kinderen kunnen ook longproblemen krijgen zoals astma.

Daarom is het belangrijk om u dier regelmatig te ontwormen, minimaal 4x per jaar. Het is niet alleen van belang voor uw dier maar ook voor de gezondheid van de mens. Niet alleen de spoelworm is een zoönose maar dit geld ook voor andere wormen zoals lintworm, zweepworm en haakworm.

-         Vlo   –
Als dieren vlooien hebben, zie je dat het dier jeuk heeft dmv het vele krabben en het checken met de vlooienkam. Soms is het zo erg dat er kale plekken van komen. Sommige mensen zijn “allergisch” voor vlooien. En krijgen rode bultje op de plekken waar ze gebeten worden.

De meeste mensen denken dat er direct contact is (via aaien, aanraking) maar de vlooien die de mens besmetten komen toch echt door indirect contact dus door de omgeving. Daarom is het ook belangrijk om regelmatig u huisdier te ontvlooien en de omgeving zo hygiënisch mogelijk te houden.

-         Ringworm   –
Dit is geen worm zoals in de naam wordt genoemd, het is een gistachtige schimmel. Deze dringt de bovenste lagen van de huid binnen. De overdracht van ringworm kan van zowel van dier naar mens, maar ook van mens naar dier en zelfs van mens naar mens. Schimmels scheiden sporen uit, dus u kunt het ook via de omgeving op lopen. Ook zijn er mensen en dieren die drager zijn van de schimmelsporen die ringworm kunnen veroorzaken, ze kunnen dit wel overbrengen maar vertonen zelf geen ziekte beeld. Ringworm kan bij dieren eruit zien als elke andere huidaandoening, maar typisch is de kale plek, grijze schilfers en cirkelvormige plekken. Meestal zitten de plekken op de kop, oren en poten.

Bij mensen ziet het eruit als een schilferige plek en op ten duur ziet men ringen op de huid.
Zie foto’s
Hier is hygiëne een van de belangrijkste en eerste punten.

Bij alle 3 de voorbeelden is het raadzaam om uw dier een bezoek te laten brengen aan de dierenarts of om raad te vragen en als mens een bezoek te brengen of raad te vragen aan uw eigen huisarts!!!

Deze onderwerpen zijn ook zoönosen en deze staan apart besproken op de pagina Meer informatie.
- Kattenkrabziekte
- Toxoplasmose
- Giardia

Maak jouw eigen website met JouwWeb