Wat is niesziekte nou eigelijk??

Niesziekte is een (virus)infectie ziekte die bij de kat voorkomt en kan besmettelijk zijn. 


OORZAAK
Niesziekte kan door verschillende virussen komen. Er zijn 3 verschillende virussen die het meest voor kunnen komen bij een kat met niesziekte. Dat zijn de Feline Herpesvirus, Feline Calicivirus en Chlamydia. Een belangrijke oorzaak waardoor de deze virussen een kans krijgen zijn. Een slechte hygiëne, teveel dieren in 1 ruimte en stress. Slechte hygiëne spreekt voor zich. Teveel dieren in 1 ruimte is bijv. in een pension. Stress is ook een van de oorzaken, dit kan bijv door een verbouwing of als er een kitten naar een nieuw eigenaar gaat. De weerstand van het kitten gaat hierdoor iets omlaag waardoor ze vatbaar kunnen zijn. Zelfs een goed gevaccineerde kat, die jaarlijks gevaccineerd wordt kan niesziekte krijgen.

SYMPTOMEN
De Feline Herpesvirus (FHV) is een erge vorm van niesziekte, sommige katten zijn een aantal weken ziek, sommige katten houden er blijvende ziekteverschijnselen aan over (chronische nies), alhoewel de meeste katten volledig herstellen van een FHV infectie. Een kat met chronische nies hoeft niet altijd echt ziek te zijn, maar kunnen soms een persisterende neusuitvloeiingen hebben en niezen frequent. Als er een secundaire bacteriele infectie van beschadigde slijmvliezen meespeelt, kan dit chronische conjunctivitis, sinusitis en een bronchitis veroorzaken. Een behandeling met antibiotica biedt meestal tijdelijke verbetering van de symptomen. Maar omdat het een virus is moet het lichaam er zelf antistoffen tegen gaan maken. (m.u.v. Chronisch nies)

Feline Calicivirus (FCV) is meestal een mildere vorm van niesziekte met een mindere ernstige neusuitvloeiing. Een bekende symptoom maar kom niet altijd voor, is dat de kat zweren op de tong, gehemelte of in de neus kunnen krijgen en hierdoor dus niet gaan eten en drinken. Sommige stammen van FCV kunnen kreupelheid en koorts veroorzaken.

Chlamydia wordt veroorzaakt door de bacterie Chlamydophila felis. Deze bacterie veroorzaakt conjunctivitis (ontsteking van het oog slijmvlies) binnen enkele dagen tot 1 week na infectie ontstaan de symptomen, het begint met een waterige uitvloeiing van de ogen. Door de pijn kunnen katten hun ogen gaan dichtknijpen. Wanneer de ziekte doorzet kan er zwelling en roodheid van het slijmvliezen ontstaan. Hoewel conjunctivitis het belangrijkste symptoom is, kunnen sommige katten er ook bij gaan niezen of een neusuitvloeiing krijgen. De bacterie kan niet goed overleven in de omgeving daarom is er direct contact tussen katten nodig om deze infectie te verspreiden. Bij kitten 5-12 weken wordt deze ziekte het meest aangetroffen. Om dat Chlamydia wordt veroorzaakt door een bacterie, is het goed te behandelen met de juiste antibiotica.

VERSPREIDING
Niesziekte virussen kunnen zich op 3 manieren verspreiden: - Via direct contact met een geïnfecteerde kat met niesziekte symptomen. - Via contact met virusdeeltjes op kleding, mandjes, voerbakjes en andere voorwerpen. - Via contact met een drager van niesziekte. 

DIAGNOSE
Om een diagnose te kunnen stellen, welke virus een niesziekte kat nou precies heeft kan men door bijv. herkennen van een klinisch beeld en met zekerheid door een laboratorium onderzoek. (Voorste luchtwegen profiel). Het testen op niesziekte gaat d.m.v. een orale swab van het slijmvlies, die in een gespecialiseerd laboratorium wordt onderzocht op de aanwezigheid van één van de niesziekte infecties.

BEHANDELING
Omdat er tot nu toe geen medicatie is om deze virussen te bestrijden zal de behandeling voornamelijk bestaan uit een ondersteunend behandeling. Het houdt in dat er alleen antibiotica gegeven kan worden om de secundaire bacteriele infecties te bestrijden en medicatie om de neusuitvloeiing minder taai te maken zodat de kat makkelijker kan ademhalen. De luchtwegen en ogen goed schoon te houden en men kan ook gaan stomen Omdat katten vaak een slechte eetlust hebben als ze niesziekte hebben is het van belang om aantrekkelijk ruikende en smakelijke voeding te geven. Soms kan het zelfs nodig zijn om de kat te dwangvoeren met vloeibare voeding (Convalence Support of Recovery van Royal Canin of A/D blik van Hill's, alle producten zijn verkrijgbaar bij de dierenarts). Het is belangrijk dat een kat wel blijft eten en drinken, gebeurd dit niet probeer dat de kat te dwangvoeren met voeding die hierboven genoemd staat en water dit om uitdroging te voorkomen. Raad pleeg een dierenarts!

PREVENTIE
Er bestaat altijd een kans dat je kat in aanraking kan komen met niesziekte zowel jong als oud. Maar om dit proberen te voorkomen kan men de katten al vaccineren op 9 en 12 weken leeftijd en dan verder volgens het vaccinatie schema. (zie ook de pagina “Vaccinatie”) Ook is het belangrijk voordat er een dekking plaats vindt, dat de moederpoes recent gevaccineerd is zodat zij antilichamen kan door geven via de moedermelk aan de kittens. Hygiëne is ook een belangrijk punt. 

Maak jouw eigen website met JouwWeb