Dracht: Van Cel tot Kitten
Dag 4,5
Hier vind er weinig groei plaats Er worden hier alleen cellen gedeeld en iedere nieuwe gevormde cel heeft een eigen celkern. 4 dagen na de bevruchting zijn er ongeveer 30 cellen die een bol vormen. De klomp cellen wordt ook wel 'blastomerula' genoemd.
Dag 6
Door de vorming van een holte, ontwikkeld zich een zgn. blastula, dat later de spijsverteringskanaal zal zijn. De buitenste cellen van de blastula (trofoblast) vormen de placenta.
"Blastula" = is een ontwikkelingsfase waarbij een holte is gevormd met daar omheen een laag enkele cellen (Trofoblast)
Dag 8
De trofoblast scheid een stof uit, waardoor de baarmoederslijmvlies word klaargemaakt voor de implantatie van de embryonen.
In elk geval zullen de embryonen zich genesteld hebben voor de volgende belangrijke fase: Gastrulatie.
Gastrulatie is een proces waarbij de verschillende zones van de Blastula zal vouwen in 3 of meer onderscheidbare lagen: de Ectodermis, de Endodermis en de Mesodermis.
10 dagen
De Ectodermis zal zich de buitenlaag gaan vormen dus de huid, maar ook het centraal zenuwstelsel wordt door de ectodermis gevormd. De endodermis zijn cellen die de spijsverteringsstelsel gaan wormen dus het maagdarmstelsel En de Mesodermis zijn de cellen die de spieren, skelet en de organen gaan vormen. De eerste Mesodermale vorm die wordt gevormd is de Chorda (de ruggengraat). Ondertussen gaat de groei door en het embryo wordt eivormig en is ongeveer 1,5 x 1 mm.
12 dagen
Voor deze 12 dagen werden de processen voornamelijk gestuurd door de maternale invloeden (dus van de moeder). Maar in dit stadium begint het genenmateriaal van het embryo zelf tot uitdrukking te komen. Veel embryo's sterven af in dit stadium door lethale (=dodelijke) combinaties van genen die of niet fuctioneren of defecte eiwitten produceren.
13 dagen
De ectodermis vormt zich tot een huid die het hele lichaam bedekt en er ontstaat een verdikte plaat die tot een groeve uitvouwt: de neurale lijst. Uiteindelijk wordt dit een buis die in de huidoppervlakte verzinkt en zal differentiëren tot het centraal zenuwstelsel. Ook verschijnen aan weerszijde van de neurale lijst, mesodermaal weefsel waardoor het embryo gesegmenteerd wordt in gelijkvormige structuren.
14 dagen
De embryo is langwerpig van vorm, het eerste skelet element is in aanleg. (De ruggengraat) Er worden ook steeds meer organen gevormd en kop en staartzijde zijn nu goed te onderscheiden. De Endodermis begint uit te vouwen in een buisvormige structuur en is het begin van het maagdarmstelsel. Er ontstaat ook een primitieve bloedsomloop.
15 dagen
De neutrale buis sluit zich. Het hoofd is prominent aanwezig. Het embryo ontwikkeld kieuwbogen, bij de kat 4 in totaal. met 15-17 dagen is het kattenembryo 2-10mm.
17 dagen
De primitieve maagdarmstelsel is gereed en er is een begin van de mond. ook ontwikkeld tegelijkertijd de kleine hersenen
18 dagen
Het is al duidelijk waar de ogen en de oren komen. Het is nu 18 dagen na de bevruchting.
Foto 11 en 12
Met 18-19 dagen ontstaan er voorpootjes en achterpootjes De embryo is nu tussen de 7 - 18mm
foto 11 en 12
Met 18 - 19 dagen zijn ook de grote hersenen en hersenstam in aanleg, al aanwezig. de nek en het staartje zijn naar de romp toe gebogen.
25 Dagen
Met 23 tot 25 dagen beginnen de tenen zich te ontwikkelen. De nieren, bijnieren en de geslachts organen ontwikkelen verder. Zenuwuitlopers en zenuwknopen ontwikkelen zich.
In de kop ontwikkeld de kaken, verhemelte tong en de speekselklieren Ook onstaat er in de hersenen de hypofyse. De hypofyse is een belangrijk orgaan die een aantal verschillende hormonen produceerd. Zoals de bijnierschorsstimulerend hormoon (ACTH), Schildklierstimulerend hormoon (TSH), Maar ook het follikelstimulerend hormoon (FSH) en de Luteïniserend hormoon (LH) die beide op het geslachtsklieren werken. Daarnaast geeft de hypofyse nog een belangrijke groeihormoon af, die een zeer belangrijke sturende rol vervult bij zowel de groei als bij de stofwisseling
28 dagen
Nu zijn het eigenlijk al bijna complete foetussen, alles groeit nog verder uit. Het kopje ontwikkeld wangen, kin, neus en mond. Het gebied van de navel daar beginnen het buikvlies, longvlies en het middenrif te ontstaan. De handwortelbeentje, tenen en ribben zijn ng steeds kraakbeenachtig maar beginnen te verkalken. Ook worden de tanden gevormd. van 25-28 dagen zijn ze 21-40mm groot
32 dagen
De meeste "onderdelen" liggen op de devinitieve positie en de foetussen groeien nu ook hard. In de fase 28 - 32 dagen zijn ze ongeveer 25 - 50mm groot. Het is nu moeilijk het aantal foetussen vast te stellen. Over de gevormde ogen groeit ooglid, ook zijn er driehoekige kleine oortjes. Het binnenoor begin zich te ontwikkelen tot een ingewikkelde structuur waar het dier straks mee kan horen. Het trommelvlies wordt gevormd. De verbindingen van diverse onderdelen die nog uit kraakbeen bestonden en waar gewoon been hoort te komen gaat door.
De bronchiën worden steeds meer ontwikkeld, de lever wordt gelobt. En de baarmoeder en blaas vormen zich.
36 dagen
De foetussen blijven groeien en de moederpoes wordt nu echt zichtbaar groot en dikker. in de periode 32-38 dagen zijn de foetussen ongeveer 35 - 60 mm groot. De huid ligt glad aan, aan tenen ontstaan nagels en de ogen ontwikkelen zich verder er ontwikkeld zich o.a. de iris.
38 dagen
van dag 38 - 44 ontwikkelt de huid, deze wordt dikker en rimpelt. de oortjes worden groter en het staartje wordt langer. de longblaasjes ontwikkelen zich, de hypofyse wordt gelobd en in de darmen groeien darmvlokken. de oogleden zijn compleet en de ogen zijn gesloten. Het embryo is 50 - 80mm groot
46 dagen
Met dag 44 meet het embryo 59 - 94mm en er komen haartjes Vanaf dag 48 (65 - 125mm) is de eventuele pigmentatie zichtbaar.
60 dagen
Tenslotte het eind stadium vanaf dag 58. Dit is het stadium vlak voor de geboorte. De organen zijn voldoende volgroeid om de foetus levensvatbaar te maken Een normale bevalling vind plaats tussen dag 59 en dag 69 na de bevruchting.
63 dagen
Voor dag 59 zullen kittens nog niet levensvatbaar genoeg zijn om te overleven zonder speciale medische hulp. Duurt een dracht langer dan 69 dagen, dan is het goed om de dierenarts te consulteren. Als de poes het nemen van haar temperatuur (rectaal) niet al te vervelend vindt, kunt u elke ochtend haar temperatuur meten: 12 tot 24 uur voor de bevalling daalt haar temperatuur van de normale waarde van 38.5 met een graad naar 37,5 graden Celsius.
Een normale bevalling begint met ontsluitings weeën. De poes zal wat slijm uit haar vagina produceren maar misschien merkt u dat niet eens omdat ze, als ze er met haar dikke buik nog bij kan, het zelf schoon zal maken. Dit stadium kan tot 36 uur duren, voor al bij een primipare poes (= poes die voor het eerst werpt). Ernst wordt het, als ze persweeën krijgt. Deze sterke contracties kunt u goed voelen als u uw hand op haar buik legt. Het belangrijkste dat u kunt doen veel poezen vinden het prettig als u ze gezelschap houdt. Het eerste jong laat vaak het langst op zich wachten. Raak niet te gauw in paniek. Houd vooral goed in de gaten dat de moederpoes rustig blijft. Zolang de moeder niet onrustig of paniekerig is, is er vaak niets aan de hand. Het is altijd prettig, als u en de poes beiden onervaren zijn om steun te krijgen van een ervaren fokker
Maak jouw eigen website met JouwWeb