EHBO bij uw huisdieren..

Een ongelukje zit in een klein hoekje, niet alle mogelijke ongelukken kunnen we thuis behandelen maar hier zijn er een paar voor u verzameld. (Bron: Huisdieren EHBO brochure van Proteq Dier en Zorg) Dit boekje is bij de meeste dierenartspraktijken verkrijgbaar en handig om in huis te hebben.

Verbranding
Zwaait uw huisdier met zijn staart bijvoorbeeld door een brandende kaars, doof het vuur dan zo snel mogelijk met een handdoek of deken. En houd de verbrande plek minstens 5 minuten onder de kraan met lauw water. Dat moet ook als de kat op de kookplaat stapt. Bij ernstige verbranding moet u minimaal 15 minuten koelen met lauw water. De verbrande plek moet u goed koelen, maar tegelijker tijd moet u ook zorgen dat het die warm blijft. Doe zelf verder niets en ga meteen naar de Dierenarts. Ook kan lichte kleur katten bijv. witte katten. Ze kunnen hun oren verbranden door de zon. Om dit te voorkomen kunt u ze in de warme periode meer binnen houden en de kale/ lichte plekken insmeren met zonnebrandcrème.

Scherp voorwerp in poot
Als u huisdier in iets scherps heeft getrapt, kunt u het uitstekende scherfje of doorntje er meteen uit halen. Behandel de poot een paar dagen met een Biotex groen- of sodabadje. Blijft uw dier kreupel lopen, ga dan naar de dierenarts. Als het scherpe voorwerp de poot diep is ingedrongen en de eeltlaag groeit er over heen kan men de tenen vergelijken. Men kan dan door op de tenen te drukken merken dat er iets aan de hand is. Als het niet lukt om het scherp voorwerp te verwijderen, ga dan niet peuteren, alleen dan kan de dierenarts het verwijderen.

Last van diarree
Als uw huisdier last heeft van diarree, dan heeft het lichaam te weinig vocht uit het voedsel opgenomen en de ontlasting is dan te dun. Het dier heeft rust en warmte nodig. Zorg ervoor dat uw dier regelmatig kleine hoeveelheden water en licht verteerbare voeding te geven ook in kleine hoeveelheden. Als men dit verdeeld over de dag kunnen de darmen tot rust komen.
Ga altijd naar de dierenarts als:
-         de diarree blijft aan houden.
-         De klachten verergen
-         Uw dier jonger is als 6 maanden
-         Als u dier in slechte conditie verkeerd
-         Of als de klachten samen gaan met braken.

 

Last van haarballen
Een kat krijgt vooral in het voorjaar en najaar, bij het schoonlikken heel wat haren binnen. Meestal braakt hij deze weer uit, maar soms ontstaat er maag irritatie. U kunt bij u dierenarts een pasta kopen om de haarbal te verweken zodat hij via de darmen wordt afgevoerd. Er bestaat tegenwoordig ook voeding die het ontstaan van haarballen tegen gaat. Regelmatig kammen/borstelen voorkomt dat u kat heel veel haar binnen krijgt. Of gewoon regelmatig Malt pasta geven. 

Een wesp gevangen
Honden maar vooral katten zijn uitstekende vliegenvangers. Maar wat als ze nu per ongeluk een wesp of bij vangen. Bijen laten een angel achter. Probeer deze niet met u vingers te verwijderen, omdat u dan het aanhangende gifblaasje kun leegknijpen in de steek. Wrijf met iets van textiel over de steek en grote kans dat de weerhaakjes van de angel in de stof blijven hangen. Om pijn en zwelling tegen te gaan kunt u koude lappen gebruiken.
Bij een steek in tong of mond moet u meteen naar de dierenarts. Als een dier allergisch reageert – hij krijgt bijv. bultjes of er ontstaat een grote bult rondom de steekplek – ga dan ook naar de dierenarts.

Hinkepoot
Als een hond of kat mank loopt kunnen daar verschillende redenen voor zijn. Heeft het dier zijn poot verstuikt dan kan hij er nog wel op lopen. Volgt er binnen 2 dagen geen verbetering, ga dan naar de dierenarts. Heeft het dier verhoging, dan kan er een ontsteking in het gewricht zitten en moet de dierenarts er snel naar kijken. Is er een abnormale beweeglijkheid in de poot op een plaats waar geen gewricht zit, dat is de poot gebroken. Het dier kan er niet op staan, de poot bungelt. Draag het dier in een mand of doek naar de dierenarts. Zorg in ieder geval dat de poot niet belast wordt.

Teek
Vindt u bij uw huisdier een teek, dan zijn er tegenwoordig handige teekpennen verkrijgbaar waarmee u de teek makkelijk kan verwijderen. Verdoof de teek niet met bijv. alcohol. U loopt het risico dat de teek zijn maaginhoud braakt in de wond/steekkanaal waardoor u huisdier ziek kan worden. In Nederland zijn teken soms gevaarlijk. Raadpleeg bij twijfel altijd u dierenarts. In het buitenland moet u extra alert zijn op teken omdat ze daar verschillende ziekten kunnen overbrengen. Raad u daarom u dierenarts, voordat u met uw huisdier naar het buitenland gaat. Daar zijn speciale tekenbanden verkrijgbaar.

Bevriezing
Voeten, staart en oren zijn de delen van het lichaam van de kat die door bevriezing kunnen worden aangetast. De voeten kunnen voorzichtig worden opgewarmd door ze in lauwwarm water te dompelen.

Onderkoeling
Dit betekent dat het hele lichaam afkoelt, wat kan eindigen in de dood. De kat moet op een warme beschutte plek gezet worden en toegedekt met dekens. De opwarming moet geleidelijk aan plaatsvinden.

Wat u ook altijd kunt doen is de SPART uitvoeren
S= Slijmvliezen
P= Pols
A= Ademhaling
R= Reflexen
T= Temperatuur

Slijmvliezen horen roze van kleur te zijn en vochtig, afwijkend is bleekroze of een andere kleur, dat afwijkt, droog of plakkerig. De pols van een kat hoort tussen de 120 tot 200 slagen per minuut te zijn. En is te voelen aan de binnenkant van de achterpoten (in de liezen). De ademhaling van een kat ligt tussen de 20-40 ademhalingen per minuut. En dit kan men gewoon aan de buik zien. Er zijn verschillende soorten reflexen, de meest bekende reflexen zijn de ooglidreflex, (door zachtjes de ooghoek aan te raken) de oorreflex (door het puntje aan te raken of met de vinger heen en weer te tikken) en de voetzoolreflex (zachtjes knijpen in het weefsel tussen de tenen). De normale temperatuur van een kat ligt tussen de 38,0 tot 39,0 graden

Maak jouw eigen website met JouwWeb