Wat is Kattenziekte/niesziekte

Niesziekte
Niesziekte is de meest voorkomende infectieuze aandoening bij katten. Het wordt veroorzaakt door  vele bacterieen en bepaalde virussen, de belangrijkste zijn Calicivirus, het Herpes virus en de Chlamydia bacterie. Niesziekte is besmettelijk, dus je moet als je meerdere katten heb, je andere katten goed in de gaten houden. Als je dit niet doet kan er een epidemie uitbreken.

Symptomen:
De naam zegt het al, katten niezen veel als ze niesziekte hebben. Het hoeft niet altijd voor te komen dat een kat niest. Typisch komt de ziekte voor bij jonge kittens, als ze bijv. naar nieuw eigenaren gaan. Doordat ze gaan verhuizen heeft het kitten toch altijd wel een beetje stress wat de weerstand kan verminderen en dan kunnen ze niesziekte oplopen. Maar dieren van elke leeftijd kunnen het krijgen, door verschillende oorzaken. Het kan ook beginnen met waterige/etterige uitvloeiing uit de neus / ogen
In de ergste geval: kan er koorts en een longontsteking ontstaan.

TIP:

De temperatuur kun je gewoon op meten met een thermometer die in de anus gebracht moet worden. Het liefst een flexibele. Doe er vaseline op, om het makkelijker in de anus te brengen.  De temperatuur moet tussen de 38,0 en 39,0 graden liggen.

De veroorzakers kunnen ook het slijmvlies van het maagdarmstelsel aantasten met diarree tot gevolg. Ook kunnen katten gaan stoppen met eten en drinken omdat er pijnlijke zweertjes op de tong optreden. Vooral bij jonge kittens kan het niet eten en drinken lijden tot uitdrogingsverschijnselen met soms een dodelijk afloop. Daarom is het van belang om ze via een spuitje water te geven, dat ze toch vocht binnen krijgen.
LET OP!!!!..... EEN DIER MAG NOOIT STOPPEN MET ETEN/DRINKEN!!!!! TENZIJ DE DIERENARTS ANDERS ZEGT, NEEM CONTACT OP MET UW DIERENARTS!!!

TIP:

Uitdrogingsverschijnselen kun je zie aan de turgor. Til tussen 2 vingers een stukje huid/vel op. En laat het dan los. Dit moet binnen 1 seconde weer normaal op de plek liggen, gaat dit langer duren dan is de vocht toestand van u dier niet goed. Dwangvoer de kat met water  en raadpleeg u dierenarts.

Er kan ook een chronische vorm van niesziekte ontstaan. Vooral bij dieren die de eerste infectie als kitten opliepen en een wisselende weerstand hebben. Jonge dieren zijn daarom ook vatbaarder. Goede verzorging en hygiene heel erg belangrijk. Als de kat vaker met dezelfde klachten; niezen, neusuitvloeiing naar de dierenarts gaat, dan wordt er gesproken over chronische niesziekte.

Diagnose:
De diagnose is makkelijk te stellen d.m.v. de klachten.


Behandeling:
Antibiotica wordt altijd wel aangeraden om te geven omdat er een bacterie aanwezig kan zijn. Virussen zijn ongevoelig voor antibiotica dus de katten moeten zelf immuniteit tegen het virus opbouwen. Indien de dieren niet meer willen eten of drinken, moet ervoor gezorgd worden dat het dier voldoende vocht binnen krijgt. Dit kan indien nodig d.m.v. een infuus. Dwangvoeren kan soms ook nodig zijn.

Prognose:
De prognose varieert van goed tot slecht. In het goede geval geneest de kat volledig met een juiste behandeling tegen niesziekte. Als je het dier niet tijdig behandeld wordt, dat kan er een chronische vorm ontstaan waardoor het dier zijn leven lang blijft sukkelen en besmettelijk is voor andere katten.

Preventie:
Gezien het voorkomen van niesziekte en het besmettingsrisico, wordt er tegen de ziekte gevaccineerd. Elke kat zou jaarlijks een vaccinatie moeten krijgen tegen niesziekte. Het is belangrijk om te weten dat men enkel tegen de ergste ziekteverwekkers vaccineert. Ingeënte katten kunnen dus nog steeds een lichte vorm van niesziekte krijgen.



Kattenziekte

Kattenziekte, panleucopenie of parvo(virose) is een zeer ernstige infectieuze aandoening. Voornamelijk jonge kittens worden besmet en zijn gevoelig. Het parvovirus infecteert het maagdarmkanaal van de kat. Kittens kunnen ook besmet worden in de baarmoeder. Indien ze de besmetting overleven en niet geaborteerd worden, kunnen ze bij de geboorte zenuwsymptomen vertonen. Het virus is erg besmettelijk en kan zeer lang in de omgeving overleven.

Symptomen:
Kattenziekte wordt gekenmerkt door ernstige symptomen van het maag- en darmstelsel. Overvloedig braken en diarree zijn de typische tekenen. De dieren verliezen hun eetlust, krijgen koorts en kunnen zeer snel uitdrogen. Door de infectie wordt het immuunsysteem danig overladen en gaat het minder goed werken: andere ziektes kunnen dan ook de kop opsteken. Panleucopenie is een andere naam voor katteziekte en betekent tekort aan witte bloedcellen. De witte bloedcellen staan in voor de immuniteit. Het virus kan ook de hersenen aantasten, vooral bij kittens. De ernstige symptomen leiden vaak tot de dood.


Diagnose:
De diagnose van kattenziekte kan vermoed worden aan de hand van de symptomen. Een definitieve diagnose zal gebeuren door weefselonderzoek van een gestorven dier. 


Behandeling:

De dieren zullen antibiotica moeten krijgen om de verminderde afweer bij te staan. Agressieve vochttherapie is nodig om de uitdroging tegen te gaan. Indien de dieren het ergste stadium overleven kan dwangvoeren nodig zijn om ze er terug bovenop te helpen.


Prognose:

De prognose van kattenziekte is altijd gereserveerd: veel dieren sterven uiteindelijk aan de gevolgen van panleucopenie. Mits tijdige en agressieve behandeling zullen een aantal dieren de infectie overleven.


Preventie:

Vaccinatie tegen parvovirus zit in de standaard vaccinatie voor de kat tegen katteziekte. Dit vaccin moet jaarlijks herhaald worden.(nu is het zelfs dat een vaccin om de 2 jaar gegeven wordt)